dissabte, 29 de maig del 2010

LA FESTA

El vot de poble va consistir originalment en una prometença per la qual els habitants de la parròquia es comprometien a fer una processó anual, el Dilluns després del Dilluns de Pasqua, entre el veïnat del Figaró i l'antiga parròquia rural de Sant Pere de Vallcàrquera. A canvi, els sants de la parròquia els protegirien de fams, pestes i altres malvestats derivades del mal temps i de la guerra.

La Processó s'ha vingut realitzant anualment des d'aleshores. En un moment determinat de la història es va unir a la festa dels Sants Patrons la Festa del Pi, manifestació cultural d'origen antiquíssim (com totes les festes que tenen els arbres com a eix central), cristianitzada posteriorment i, en aquest cas específic, barrejada amb la demostració pública de la possessió i ús de les armes representada pels trabaucaires (possible testimoni de l'aplicació del privilegi borbònic en aquest sentit a alguns pobles del Congost després de la Guerra de Successió).

La unió, actualment inextricable, de les diverses tradicions i fets històrics converteix els Sants Patrons i Festa del Pi del Figaró en una manifestació cultural complexa, d'antiguitat demostrada i arrelament territorial innegable que, a través dels corresponents mecanismes d'actualització i difusió, pot esdevenir un factor major de dinamització cultural, participació cívica i cohesió social de la població en els propers anys. El 200 aniversari del fet històric documentat que la va originar és un bon moment per plantejar accions en aquest sentit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.